sobota, 17 września 2016

Sos z czerwonych kozaków

Jeśli znajdziecie jeszcze czerwone kozaki to zróbcie taki pyszny sosik.
Wiem, że jest sucho ale mam nadzieję, że jeszcze popada i grzyby będą.
Bo sos ze świeżych grzybów z makaronem to super smaczne danie.



800 g kapeluszy czerwonych kozaków
1 cebula
1 szk śmietany 18 %
300 ml wywaru warzywnego
posiekany świeży koperek
do smaku :
sól
pieprz
chili
3 łyżki masła
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego


Kapelusze kozaków oczyścić, szybko umyć i pokroić.
Masło roztopić w szerokim rondlu, wrzucić grzyby i smażyć do zrumienienia.
Potem dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażyć.
Dodać przyprawy, wlać bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut.
Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i zabielić sos śmietaną ( można dodać łyżeczkę mąki do śmietany ).
Zagotować, dodać koperek i podawać z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.