czwartek, 1 września 2016

Tahini - pasta sezamowa

Moja pierwsza pasta tahini. 
Tahini to pasta z sezamu i pochodzi z kuchni tureckiej.
Używa się jej najczęściej do hummusu.

200 g sezamu
1 łyżka oliwy

Nasiona podprażyć na suchej patelni ale uważać aby nie przypalić.
Przesypać nasiona na talerz i wystudzić.
Potem wsypać je do blendera i miksować, dodać olej i miksować aż masa będzie płynna.
Przechowywać w chłodnym miejscu bo może zjełczeć i cała pasta będzie do wyrzucenia.
Pastę można użyć do przygotowania hummusu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...