niedziela, 23 października 2016

Dyniowe pączki z marmoladą i lukrem

Pączki - nie smażę ich często ale jakoś naszła nas na nie ochota.
Kupiłam ładną dynię, więc postanowiłam zrobić eksperyment i dodać do ciasta właśnie trochę dyni.
W środek oczywiście marmolada wieloowocowa i lukier.
Oj jakie kaloryczne, a jakie pyszne :)

Jakość fotki nie za ciekawa ale robiłam ją wieczorem.




1,25 kg mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
300 g startej na bardzo drobnych oczkach dyni
1 szk mleka
100 g świeżych drożdży
250 g margaryny do pieczenia
1/2 szk cukru
1 cukier waniliowy
1 szczypta soli
2 jajka
6 żółtek
2 łyżki octu
marmolada
lukier ( cukier puder + sok z cytryny )
olej do smażenia

Margarynę stopić w rondelku i przestudzić.
W drugim garnku podgrzać mleko, wsypać cukier, wkruszyć drożdże i 2 łyżki mąki.
Zaczyn dobrze wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn rośnie ubić jajka z żółtkami i cukrem waniliowym a gdy są ubite dodać ocet i jeszcze chwilę ubijać.
Do miski przesiać mąkę, startą dynię, dodać sól i wymieszać.
Następnie dodać rozczyn, i jajka i wymieszać.
Potem wlać tłuszcz i wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość podzielić ciasto na porcje, każdą rozpłaszczyć i na środek nałożyć porcje marmolady.
Dokładnie zlepiać pączki i układać łączeniem do dołu na podsypanym mąką blacie lub stolnicy.
Pączki zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ładnie wyrosną smażyć na rozgrzanym oleju a gdy się usmażą wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Gdy lekko przestygną polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.


4 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...