środa, 12 października 2016

Karmel solony

Długo się przymierzałam do jego zrobienia.
Jakoś bałam się, że się nie uda, że przypalę czy w ogóle poniosę porażkę robiąc ten karmel.
Ale nic takiego, wyszedł super i bardzo smaczny.
Przepis podpatrzyłam na blogu Ostrej na słodko.
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji robić solonego karmelu to polecam bo jest pyszny.

200 g cukru ( najlepiej drobnego )
85 g zimnego masła
120 ml śmietanki 30 %
sól do smaku

Przygotować garnek z grubym dnem, drewnianą łyżkę i składniki.
Do garnka wsypać cukier i rozpuścić go na niewielkim ogniu.
Trzeba uważać aby cukru nie spalić i aby nie zaczął przylegać do ścianek garnka.
Gdy cukier się rozpuści dodać pokrojone masło i energicznie mieszać około 2 minut.
Potem wlewać śmietankę nadal mieszając do momentu aż powstanie gładki sos.
Na koniec zdjąć garnek z ognia, posolić do smaku ( ilość według uznania ), wymieszać i przelać do słoiczka.

4 komentarze:

  1. Jakie to proste?! Już mi ślinka cieknie...chyba spróbuję jeszcze dziś. Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest proste. Ja też myślałam, że trudne i długo walczyłam aby zrobić.

      Usuń
  2. Uwielbiam. Idealny dodatek do różnych dań.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.