piątek, 14 października 2016

Pieczona ciecierzyca

Przeglądając różne blogu natknęłam się na blogu Kingi Paruzel na przepis na pieczoną ciecierzycę.
Dużo czytałam o takiej ciecierzycy, że jest smaczna.
Postanowiłam ją zrobić.
Fajna propozycja do chrupania zamiast niezdrowych chipsów czy innych tego typu przekąsek.
Moja nie wyszła tak ładna ale była smaczna.
Może i Wy się skusicie i zrobicie ?

2 szk ciecierzycy ( suchej ) Kłos Pol
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli himalajskiejvKłos Pol
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
3 szczypty mielonego chili

Wieczorem zalać ciecierzycę wodą i moczyć 12 godzin a potem ugotować do miękkości.
Zajmie to godzinkę ( możecie użyć gotowej z puszki ).
Odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku i wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Potem wyjąć blachę z piekarnika i ziarna wymieszać w misce w przyprawach a następnie znowu wysypać na blachę i piec kolejne 15 minut.
Najlepiej spożyć tego samego dnia.
Jeśli dobrze nie osuszycie ciecierzycy nie będzie chrupiąca.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...