środa, 30 listopada 2016

Chleb pszenno orkiszowy

Czasami brak chleba w sklepie motywuje do upieczenia chleba gdy nie ma się na pieczenie ochoty. Ja upiekłam pyszny chleb pszenno orkiszowy.
A chlebki wyrastały sobie w koszykach rozrostowych, które polecam sobie zakupić bo są praktyczne.
Oczywiście bez nich też damy radę ale jak ułatwiają życie gdy już je mamy.
Chlebki upieczone oczywiście na najlepszej mące od Kłos-Pol



650 g mąki pszennej typ 750 Kłos-Pol
350 g mąki orkiszowej Kłos-Pol
500 ml letniej wody
75 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
5 łyżek oleju
2 koszyki rozrostowe

Do miski wrzucić drożdże, wlać wodę i dodać cukier, wymieszać.
Następnie wsypać obie mąki wymieszane z solą i wymieszać, dodać olej i wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość, podzielić na dwie części, kilka razy złożyć ciasto, uformować podłużne bochenki i każdy umieścić w koszykach rozrostowych obsypanych mąką.
Wierzch bochenków też oprószyć mąką.
Zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy bochenki wyrosną, przełożyć je delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W piekarniku umieścić na dnie naczynie z wodą,wierzch chlebów spryskać wodą i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni.
Piec 30 minut a potem piec jeszcze 15 minut w 200 stopniach.
Upieczone chleby wystudzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.