niedziela, 6 listopada 2016

Chleb pszenno - ryżowy

Dawno nie piekłam chleba, czas to nadrobić.
Dziś mam smaczny chleb z mąki pszennej i ryżowej.
W chlebie fajnie wyczuwa się drobinki mąki ryżowej co daje mu fajną strukturę.
Chleb upieczony oczywiście na produktach Kłos Pol

450 g pszennej typ 750
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
300 ml ciepłej wody ( nie za zimnej, nie za gorącej )

Do miski wsypać obie mąki, cukier, sól i drożdże.
Wymieszać składniki a potem wlać wodę i olej i ponownie wymieszać.
Wyrobić ciasto ( gdybyście nie mieli mąki typ 750 a na przykład 500 to może okazać się, że trzeba dosypać mąki albo dolać wody, bo każda mąka inaczej się zachowuje ).
Ciasto oprószyć mąką i zostawić przykryte do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie kilka razy złożyć je na pół obracając o 45 stopni.
Potem tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować olejem i wysypać mąką.
Z ciasta uformować bochenek zawijając łączenia do dołu, włożyć do formy, oprószyć mąką, lekko wyrównać do kształtu formy i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto rośnie nagrzać piekarnik do 200 stopni, na dno wstawić naczynie z wodą a gdy ciasto wyrośnie szybko naciąć wierzch na krzyż i wstawić formę do piekarnika.
Chleb piec 35-40 minut a potem wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.