środa, 21 grudnia 2016

Świąteczne śledzie w śmietanie i mascarpone

Mam nadzieję, że Was nie zanudzę ale dziś znów mam propozycję na śledzie.
Śledzie w śmietanie i mascarpone z szalotką i imbirem świetnie smakują z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub z pieczywem.
Już możecie je przygotować na Wigilię.


350 g płatów śledziowych a la matias
1,5 dużego jabłka
1,5 szalotki
1 łyżka drobno startego świeżego imbiru
3/4 szk kwaśnej śmietany
2 czubate łyżki serka mascarpone Mlekoma
pieprz czarny do smaku
sól do smaku

Wymoczone filety pokroić w paseczki.
Szalotkę pokroić w półksiężyce a jabłko zetrzeć po obraniu na tarce o grubych oczkach.
Imbir zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach.
Wszystko umieścić w misce, dodać śmietanę i mascarpone oraz do smaku sól i pieprz, wymieszać i przełożyć do słoika.
Zakręcić i schować do lodówki na około 24 godziny aby smaki się przegryzły.
Śledzie podawać z pieczywem lub ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...