niedziela, 1 stycznia 2017

Kantyczka

W pierwszy dzień Nowego Roku witam Was pysznym ciastem o nazwie kantyczka.
Pewnie część z Was piekła już to ciasto a jeśli nie to polecam.
Jest smaczne, szybkie i łatwe do wykonania.
Ja się długo przymierzałam i w końcu upiekłam.
A inspiracją był przepis Magdy z bloga Domowa Cukierenka.



ciasto :
2,5 szklanki mąki typ 500
8 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
300 g masła irlandzkiego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki suchego maku
2 łyżki kakao
1 dżem wiśniowy
1 konfitura brzoskwiniowa z marakują
2 paczki okrągłych biszkoptów

polewa :
2 łyżki masy kajmakowej
4 mleczne krówki
5 łyżek słodkiej śmietany
1 czubata łyżka masła
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru

złote perełki cukrowe

Miękkie masło utrzeć na dokładnie z cukrem pudrem aż będzie puszyste. 
Potem nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. 
Kolejne dodać dopiero gdy jedno połączy się z masą.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać, odłożyć dwie łyżki. 
Z białek ubić pianę a potem bardzo delikatnie wymieszać z ciastem. 
Ciasto podzielić na trzy części, w miarę równe. 
Do jednej części wsypać mak, do drugiej kakao a do trzeciej odłożone wcześniej  dwie łyżki mąki i każdą część wymieszać.
Blaszkę ( u mnie o wymiarach 28 x 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. 
Wyłożyć na dno ciasto z kakao. 
Na nim ułożyć biszkopty ( ja miałam takie mniejsze ale możecie użyć większych ) i rozsmarować konfiturę ( możecie użyć dowolnych dżemów jeśli nie macie takich jak ja ). 
Wyłożyć ciasto z makiem, biszkopty a potem drugi dżem. 
Na koniec rozsmarować jasne ciasto. 
Piec w 180*C około 50 minut. 
Po wystudzeniu polać polewą  i posypać perełkami. 

Polewa :
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając aż zrobi się ładna i gładka polewa.




2 komentarze:

  1. Dzisiaj skorzystam z przepisu! Wydaje się być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę i zachęcam do podesłania fotki wypieku.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.