poniedziałek, 6 lutego 2017

Ciasto truflowo wiśniowe

Tak kombinowałam i wykombinowałam pyszne ciasto.
Biszkopt, masa na budyniu z truflową czekoladą, dżem wiśniowy, ciastka wiśniowe typu delicje i pyszna polewa.
Jednym słowem uczta dla podniebienia.
Najlepiej smakuje na drugi dzień jak się wszystko przegryzie.



biszkopt :
6 jajek 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szk cukru

masa :
750 ml mleka
2 budynie waniliowe z cukrem
200 g czekolady z nadzieniem truflowym
200 g miękkiego masła
( opcjonalnie cukier do smaku )

polewa :
100 g deserowej polewy w drażetkach
50 g czekolady z nadzieniem truflowym
5 łyżek mleka

dodatkowo :
posypka czekoladowa
2 dżemy wiśniowe ( lub jeden duży )
2 op ciastek typu delicje

Białka ubić z cukrem na sztywno.
Dodawać po jednym żółtku.
Potem dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć do niej ciasto i piec biszkopt w 160 stopniach przez 40 minut.
Biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.

2/3 mleka zagotować a w pozostałym wymieszać budynie ( jeśli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta może dodać jeszcze cukru ).
Gdy mleko się zagotuje wlać budyń i gotować do zgęstnienia tak aby nie było grudek.
Potem zakryć budyń w garnku folia spożywczą tak aby folia przylegała do budyniu.
Budyń wystudzić a potem miękkie masło utrzeć i nadal ucierając dodawać porcjami budyń i wymieszać na gładką masę.
Czekoladę rozdrobnić w rozdrabniaczu, dodać ją do masy i wymieszać.

W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady, dodać po jednej łyżce mleka i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Pierwszy placek umieścić w blaszce ale razem z papierem do pieczenia ( to ułatwi wyjęcie ciasta z blaszki ).
Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny i rozsmarować jeden dżem.
Drugi placek położyć przecięciem do góry, też go nasączyć i rozsmarować drugi dżem.
Na placek w blaszce wyłożyć połowę masy, rozłożyć ciastka, wyłożyć drugą część masy i przykryć drugim plackiem ale już dżemem do dołu.
Na koniec ciasto polać polewą i posypać czekoladową posypką.
Ciasto schłodzić.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.