niedziela, 5 lutego 2017

Słonecznikowy pszenno - żytni chleb bez wyrabiania

Pamiętacie chleb bez wyrabiania z grupy na FB ?
Dziś mam chleb ale mojego pomysłu też bez wyrabiania.
Chleb z mąki pszennej i żytniej, słonecznika z dodatkiem mleka i na świeżych drożdżach.
Jak widać skórka też jest chrupiąca, choć chlebek bardziej pękł. 
Ale to tylko dodaje mu uroku.



5 łyżek słonecznika łuskanego Kłos Pol
400 g mąki pszennej typ 500 + do podsypania Kłos Pol
350 g mąki żytniej typ 500 Kłos Pol
25 g świeżych drożdży
2 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 szk letniej wody
1 szk letniego mleka

W misce wymieszać drożdże do płynnej konsystencji.
Potem wlać mleko, wodę i olej a potem wsypać obie mąki, sól i słonecznik.
Wszytko wymieszać drewnianą łyżką.
Miskę zakryć folią spożywczą i wstawić ją do lodówki najlepiej na noc.
Rano wyjąć ciasto z miski, zagnieść ale tylko chwilkę, uformować bochenek.
Blat podsypać mąką, położyć uformowany chlebek, posypać go mąką i zakryć ściereczką.
Zostawić do wyrośnięcia czyli podwojenia objętości.
Gdy chleb jest już prawie wyrośnięty w piekarniku nagrzać całe naczynie żaroodporne nastawiając piekarnik do 200 stopni.
Gdy się nagrzeje szybko przełożyć do naczynia wyrośnięte ciasto, zakryć pokrywką i piec 35 minut.
Potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
Upieczony chleb wyjąć z naczynia i wystudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...