niedziela, 19 lutego 2017

Tort rocznicowy

Już jutro nasz wielki dzień a jest nim 24 rocznica ślubu.
I z tej okazji upiekłam tort.
Ozdoby z masy maślanej to dla mnie debiut ale jak na pierwszy raz jestem zadowolona.
Jak to mówią praktyka czyni mistrza, więc będę dalej próbować.
A tort jest z bitą śmietaną i mascarpone oraz mandarynkami - pycha.

biszkopt na średnicę 20 cm
4 jajka M
3 łyżki mąki pszennej typ 500
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szk cukru

masa
500 ml śmietany 36 %
250 g serka mascarpone
cukier do smaku
3 mandarynki

masa maślana
150 g masła miękkiego
3/4 szk cukru pudru
1/2 szk mleka w proszku 

( przepis na masę maślaną jest z bloga Izioni pyszne smaki )

dodatkowo
zielona waflowa posypka
srebrne perełki

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku a potem mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do blaszki i piec biszkopt 30 minut w 160 stopniach.
Biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na 3 krążki.

Mascarpone utrzeć z cukrem, wlać śmietanę i ubijać aż śmietana będzie miała odpowiednią konsystencję, 
Uważać aby nie przebić śmietany.

Pierwszy krążek nasączyć wodą z sokiem z cytryny, posmarować śmietaną i rozłożyć pokrojone cząstki mandarynek ( 1,5 szt ).
Położyć drugi krążek i czynność powtórzyć.
Potem wierzch i boki posmarować śmietaną, posypać posypką i wstawić tort do lodówki.

Masło utrzeć z cukrem pudrem a potem nadal ucierając dodawać mleko.
Gdy masa będzie gotowa podzielić ją na porcje i dowolnie zabarwić barwnikami spożywczymi ( u mnie czerwień truskawkowa i zieleń pistacjowa ).
Za pomocą rękawa cukierniczego i tylek zrobić ozdoby i udekorować nimi tort, na sam koniec ozdobić jeszcze perełkami.
Tort schłodzić.


2 komentarze:

  1. Jak na debiut to różyczki cudnie wyszły :) i oczywiście wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.