piątek, 26 maja 2017

Biszkoptowa rolada z rabarbarem i jabłkami

Taka rolada to chyba najszybsza rolada do wykonania.
Wszystko robi się na jednej blasze a potem zwija i gotowe.
Oczywiście owoce można dać różne, ja dziś mam takie zestawienie jak widać.
Na weekend i nie tylko idealna.

Roladę podałam na kolejnym talerzyku od
 która ma same cuda w swojej ofercie.

7 jajek ( M )
5 łyżek mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk cukru
2 duże jabłka ( mniejsze 3-4 )
4 łodygi rabarbaru
cukier puder do oprószenia
świeża mięta do dekoracji

Dużą blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.
Obrane jabłka i rabarbar pokroić i rozsypać na blasze.
Białka ubić dodając porcjami cukier.
Potem dodawać po jednym żółtku a gdy masa się połączy dodawać po łyżce mąki zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto delikatnie wymieszać rózgą a następnie wyłożyć je na jabłkach i rabarbarze.
Rozprowadzić ciasto w miarę równo i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Roladę piec 30 minut.
Po upieczeniu na blachę położyć drugą z wyposażenia piekarnika dnem do góry i delikatnie obrócić obie blachy.
Górną blachę zdjąć, potem odkleić papier i zwinąć roladę.
Na konie przełożyć ją na czystą ściereczkę, zawinąć i wystudzić na kratce.
Posypać cukrem pudrem i udekorować miętą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.