sobota, 12 sierpnia 2017

Rolada bananowo - jabłkowa

Rolada biszkoptowa z bananami i jabłkami.
Pyszna i szybka propozycja.
Piekłam ją podczas wyjazdu do rodzinki.
Bardzo im smakowała i mam nadzieję, że będą z przepisu korzystać.
Może i wy się skusicie ?





6 jajek
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szk cukru
3 banany
sok z 1/3 cytryny
3 duże jabłka
cukier puder do posypania

Blaszkę o wymiarach 40 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nastawić na 180 stopni.
Obrane jabłka i banany pokroić, dodać do nich sok z cytryny i przemieszać.
Potem rozłożyć na dnie blaszki.
Białka ubić z cukrem a potem dodawać po jednym żółtku.
Następnie porcjami dodawać mąki zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać.
Ciasto rozsmarować na jabłkach i bananach i wstawić blaszkę do piekarnika.
Piec około 30 - 35 minut.
Następnie ostrożnie wyjąć blachę z piekarnika, położyć na nią większą lub inne płaskie naczynie i odrócić.
Zwinąć roladę a następnie zawinąć ją w ściereczkę.

Zostawić do wystudzenia a gdy wystygnie odwinąć ze ściereczki i posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...