wtorek, 19 września 2017

Orzechowe ciasteczka z lemon curd

Dawno nie piekłam ciasteczek.
Jakoś ostatnio tak jest, że domownicy oszaleli na punkcie sernika z wiaderka i to on króluje na stole.
Ale dziś postanowiłam pobawić się w pieczenie ciasteczek i to właśnie ciasteczka zagościły na stole jako deser.
Kruche z brazylijskimi orzechami przełożone kremem cytrynowym lemon curd to świetna propozycja do kawy czy herbaty.

Krem możecie nabyć w Kuchnie Świata, znajdziecie tam mnóstwo ciekawych produktów do dań wytrawnych jak i słodkich deserów.
Polecam.



50 g orzechów brazylijskich
400 g mąki pszennej typ 500
125 g masła ( zimnego )
2 jajka ( małe )
4 łyżki cukru

dodatkowo :
50 g orzechów brazylijskich

Orzechy posiekać w robocie z nożami do siekania.
50 g odłożyć do obtaczania ciasteczek a 50 g wrzucić do misy robota z nożami do siekania.
Potem dodać pozostałe składniki na ciasto, mieszać aż się połączą.
Ciasto wyjąć z misy, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut.
Następnie wyjąć ciasto z lodówki i wałkować na placek nie za gruby i nie za cienki.
Okrągłą foremką ( śr. 6 cm ) wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Powinna być parzysta liczba ciasteczek.
Ciasteczka piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Potem ciasteczka wystudzić i smarować jedno lemon curdem i zakrywać drugim.
Na koniec posmarować ciastko dookoła lemon curdem i obtoczyć w odłożonych posiekanych orzechach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...