niedziela, 29 października 2017

Babka z kakao i lemon curd

Ci co śledzą bloga zauważyli, że dawno nie piekłam babki.
I nadszedł ten moment, że nadrabiam zaległości.
Zakręciłam, wstawiłam do piekarnika i już.
Przyznam szczerze, że bardziej lubimy ciacha przekładane ale babka jeszcze ciepła zniknęła w oka mgnieniu.


5 jajek
1 szk cukru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szk wody
1/2 szk oleju rzepakowego
2 łyżki lemon curd
2 łyżki kakao

cukier puder

Formę do babki z kominkiem o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą.
Białka ubić na sztywno dodając porcjami oba cukry.
Następnie dodawać po jednym żółtku.
Gdy masa się połączy dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać na wolnych obrotach.
Dodać lemon curd i wlewać powoli wodę z olejem.
Połowę ciasta wylać do formy a następnie do drugiej połowy dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto.
Babkę piec 45 minut do suchego patyczka.
Po kilku minutach wyjąć ją z formy i oprószyć cukrem pudrem.


4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.