czwartek, 21 grudnia 2017

Świąteczny schab suszony

Przepisów na ten schab jest wiele.
Ja zrobiłam swoją wersję choć z czasem suszenia sugerowałam się właśnie przepisami z sieci.
Zamiast soli kamiennej czy zwykłej użyłam soli himalajskiej i innej mieszanki przypraw.
Taki schabik na święta będzie jak znalazł.


1 kg schabu bez kości
1/2 szk cukru

1 łyżeczka suszonego czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu

dodatkowo :
2 nowe podkolanówki
naczynie z pokrywką

Schab umyć i osuszyć.
Usunąć ewentualne błony.
Dno naczynia posypać cukrem, ułożyć schab i zasypać resztą cukru.
Zakryć naczynie i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Co jakiś czas zlewać wytworzony sok.
Po 24 godzinach schab umyć i osuszyć.
Dno naczynia posypać solą, ułożyć schab i zasypać resztą soli.
Ponownie wstawić zakryte naczynie z mięsem do lodówki ale tym razem na 36 godzin.
Ponownie po tym czasie umyć schab, osuszyć i natrzeć przyprawami.
Za każdym razem naczynie należy umyć.
Do czystego i suchego naczynia włożyć przyprawiony schab i zakryć naczynie.
Wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie umieścić schab w podkolanówce a potem włożyć go do drugiej, zawiązać i powiesić w przewiewnym i w miarę ciepłym miejscu na tydzień.
Po tym czasie wyjąć schab z podkolanówek i przechowywać w lodówce.
Kroić w cienkie plasterki i podawać zamiast wędlin.

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...