piątek, 5 stycznia 2018

Pszenny chleb z twarogiem

Ci co zaglądają na mojego bloga wiedzą, że lubię eksperymentować z chlebem.
Dziś mój chleb to kolejny taki eksperyment. 
Magiczny składnik to twaróg. Tak, tak twaróg.
Chleb wyszedł rewelacyjny, pięknie wyrósł ( a miałam obawy ), mega chrupiący z wierzchu i mega mięciutki i bielutki w środku.
Nie wiem, czy to sprawił twaróg bo normalnie chleb pszenny nie jest aż tak biały. 
Mój syn, który nie jada twarogu zajadał się chlebem a gdy mu powiedziałam co jest w chlebie był zaskoczony ale chleb dalej jadł.
Więc polecam taki eksperyment bo twarogu nie czuć a chleb rewelacja.



2 szk ciepłej wody ( ale nie gorącej )
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli

Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać drewnianą łyżka a potem jeszcze chwilę wyrobić dlońmi.
Ciasto będzie kleiste.
Zakryć miskę folią spożywczą i zostawić ciasto aż podwoi objętość.
Potem wyjąć ciasto z miski, lekko wyrobić, złożyć na trzy kilka razy, uformować bochenek i oprószyć mąką.
Zostawić do podrośnięcia.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni wstawiając do niego naczynie żaroodporne.
Gdy się nagrzeje szybko włożyć do naczynia bochenek, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
Potem zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
Po upieczeniu chleb wystudzić na kratce.




6 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis,w jakim naczyniu należy piec ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest mowa o żaroodpornym. Proponuję nie mniejsze niż 3 l.

      Usuń
    2. Dziękuję za podpowiedź,przeoczyłam inf.o naczyniu żaroodpornym.

      Usuń
    3. Bardzo proszę :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...