piątek, 9 marca 2018

Poduszkowiec

W końcu po długich przymiarkach mam i ja.
Ciasto poduszkowiec to szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto.
Długo się wahałam przed upieczeniem go bo miałam obawy czy ser nie opadnie.
Ale wyszło super.
Następnym razem dam więcej sera.

Inspiracją był przepis znaleziony w internecie.




3 duże jajka
3/4 szk cukru
1 i 1/4 szk mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka karobu
100 ml oleju
100 ml wody gazowanej

300 g półtłustego twarogu
1/2 budyniu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 szk cukru


Jajka ubić na puch z cukrem.
Potem dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao i karobem i wymieszać.
Następnie dodać olej i wodę, wymieszać ciasto i przełożyć do blaszki o wymiarach 38 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Twaróg utrzeć z cukrem i budyniem oraz ekstraktem na gładką masę.\
Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wyciskać ją na cieście robiąc kratkę.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec poduszkowca 40 minut.
Po upieczeniu ciasto wystudzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...