środa, 28 marca 2018

Zakwas na żur

Jeśli chcesz mieć własny zakwas na żur to już ostatni moment.
Jak jeszcze dziś go nastawisz to będziesz mieć bazę do pysznego żurku wielkanocnego.
Muszę przyznać, że jest mój pierwszy zakwas na żurek ale na pewno nie ostatni.
Od teraz moje żury będą na domowym zakwasie.


3 kopiaste łyżki mąki żytniej typ 2000
500 ml przegotowanej letniej wody
2 ząbki czosnku
kilka ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1/2 ( kawałek ) piętki chleba żytniego na zakwasie

Do wyparzonego słoika wlać wodę, wsypać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką.
Potem dodać resztę składników.
Zakryć słoik gazą, zabezpieczyć gumką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
Zakwas mieszać codziennie jeden raz drewnianą łyżką.
Potem zakwas przecedzić do drugiego wyparzonego naczynia.
Naczynie zakręcić i przechowywać zakwas w lodówce.
Taki zakwas wytrzyma w lodówce do 3 tygodni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...