środa, 18 kwietnia 2018

Hummus

Mój pierwszy hummus. Nie jest może idealnie gładki bo blender odmówił mi posłuszeństwa.
Choć przyznam, że te lekko wyczuwalne grudki w niczym nie przeszkadzają.
Taką pastę możemy zjeść na śniadanie lub kolację.
Wystarczy posmarować nim pieczywo i dodać ulubione składniki ( na przykład jakieś warzywa ).

Do hummusu możecie użyć domowej pasty sezamowej, na którą przepis znajdziecie tutaj.
Albo zakupić gotową w sklepie Kuchnie Świata, gdzie mają super produkty.

400 g ciecierzycy z puszki ( waga po odsączeniu )
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
2 łyżki oleju sezamowego

Odcedzoną cieciorkę wrzucić do wysokiego naczynia, dodać ząbek czosnku oraz sól i pieprz a także tahini i olej.
Wszystko dokładnie zblendować.
Gdyby okazało się, że pasta jest za gęsta dodać trochę przegotowanej zimnej wody lub zalewy z cieciorki.
Gdy masa będzie gładka przełożyć ją do innego naczynia i zajadać z pieczywem.



2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam humusu, słyszałam jedynie pozytywne opinie. Muszę spróbowac zrobić. Gdzie mozna kupic paste sezamową tahini ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tahini można zrobić samemu lub kupić gotową. Na domową jak i kupną są linki we wpisie. Proszę kliknąć na wyrażenia oznaczone kolorem niebieskim i automatycznie Panią przekieruje na przepis i sklep, w którym można kupić gotowca. Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.