niedziela, 15 kwietnia 2018

Mleczny chleb pszenno orkiszowy

Dziś mam pyszny chlebek pszenno orkiszowy.
Tym razem nie pieczony w naczyniu żaroodpornym a w zwykłej blaszce keksowej.
Na śniadanie czy kolację idealny.



2 szk letniego mleka
8 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżka soli
2 łyżki oleju

Do miski wsypać suche składniki i wymieszać.
Wlać mleko, wymieszać drewnianą łyżką i wyrobić ciasto.
Oprószyć mąką i zakryć miskę ściereczką.
Zostawić do wyrośnięcia.
Potem przełożyć ciasto do keksówki o wymiarach 11 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i lekko oprószyć wierzch mąką.
Zakryć foremkę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie wstawić foremkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec chleb około godziny.
Potem chleb wystudzić na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...