poniedziałek, 2 kwietnia 2018

Żurek na domowym zakwasie

Mój pierwszy żur na domowym zakwasie. 
I na pewno nie ostatni.
Jest o wiele lepszy i oczywiście zdrowszy.
Przygotowanie zakwasu nie jest trudne a za to jak smakuje żur na takim zakwasie.


4 białe kiełbasy
1 kiełbasa niedźwiedzia
cały zakwas na żur ( przygotowany z 1/2 l wody ) 
1,5 l wody
1 łyżka wasabi
3 łyżki śmietany 18 % ( można dać więcej )
1 łyzka majeranku
sól do smaku
pieprz do smaku

dodatkowo :
jajka ugotowane na twardo

Kiełbasę niedźwiedzią pokroić na kawałki i usmażyć.
Białą kiełbasę zalać wodą i gotować na małym ogniu do momentu aż kiełbasa będzie gotowa.
Wyjąć ją z wywaru i pokroić na kawałki.
Do wywaru wsypać majeranek i wlać zakwas na żur.
Zagotować i gotować kilka minut mieszając aby mąka z zakwasu się nie przypaliła.
Dodać obie kiełbasy oraz wasabi i doprawić żur do smaku.
Na koniec śmietanę zahartować częścią żuru i wlać ją go garnka z żurem, wymieszać.
( mój zakwas miał intensywny smak więc nie dodawałam dodatkowo przypraw jakie dodałam robiąc zakwas ).
Gotowy żur nalewać na talerze i podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.


4 komentarze:

  1. Super wygląda ten żurek! ja w tym roku dodałam za dużo chrzanu ;/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda ten barszczyk. Od razu widać, że jest przepełniony smakiem ;)
    Zapraszam na serniczek: https://amismakuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.