czwartek, 10 maja 2018

Chleb ze szpinakiem i pokrzywą

Dziś kolejny chleb z naczynia żaroodpornego.
Ale dodatki jakie dałam to szpinak i pokrzywa.
Zamiast cukru użyłam syropu kukurydzianego.
Chlebek pyszny i najlepszy z masłem a jeszcze jakby było domowe byłoby super.



1 garść świeżego szpinaku
1 garść pokrzywy
2 łyżki syropu kukurydzianego
1 łyżka soli ( płaska )
2 łyżki oleju
2 szk letniego mleka

Drożdże wymieszać w mleku i syropie kukurydzianym.
Wymieszane z solą mąki wsypać do mleka, dodać olej i wrzucić posiekany szpinak i pokrzywę.
Wyrobić ciasto i zostawić je pod ściereczką aby wyrosło.
Gdy podrośnie włożyć do piekarnika naczynie żaroodporne i nagrzać je do 200 stopni.
Ciasto kilka razy złożyć i uformować bochenek.
Oprószyć mąką i zostawić do podrośnięcia.
Potem delikatnie bochenek umieścić w naczyniu, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
Zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
Chleb wyjąć na kratkę i wystudzić.




Czas na Pokrzywy ! 2018 Jemy chwasty 2018

3 komentarze:

  1. Widzę, że nie tylko ja ładuję zielsko w chleb. Polecam podagrycznik. Świetnie komponuje się z ziarnami w chlebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że podagrycznik nie jest mi znany a może jest ale nie wiem, że tak się nazywa. Poszperam w necie i zobaczę. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Już wiem co to za roślina i nawet tępię ją w moich kwiatach. Nie wiedziałam, że to jadalna roślina. Dzięki za info.

      Usuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...