niedziela, 13 maja 2018

Drobiowa mozaika z czerwonym ryżem, szpinakiem i kukurydzą

Wystarczy kilka składników aby wyczarować smaczną wędlinę do chleba.
Taką mozaikę można zjeść też na ciepło na obiad np. z sosem śmietanowym lub kurkowym.
Przepis powstał na konkurs kreatywne gotowanie, który polega na przygotowaniu potrawy z gotowego zestawu składników. 



1 duża podwójna pierś z kurczaka
1 szk ugotowanego na sypko czerwonego ryżu
1 garść świeżego szpinaku
3 łyżki kukurydzy z puszki
sól do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku


Pierś z kurczaka umyć i osuszyć.
Zmiksować w rozdrabniaczu i przełożyć do miski lub garnka.
Dodać posiekany szpinak, kukurydzę i ryż oraz sól i pieprz do smaku.
Wszystko ze sobą połączyć.
Tak powstałą masę podzielić na dwie części.
Każdą z nich kłaść na płacie folii spożywczej i zawinąć w baton.
Dla bezpieczeństwa jeszcze raz dokładnie batony zawinąć w drugą warstwę folii spożywczej.
W garnku zagrzać wodę do 90 stopni, włożyć batony i parzyć przez 40 minut.
Co jakiś czas kontrolować temperaturę.
Po upływie czasu wyjąć batony z wody, położyć na kratce i wystudzić.
Potem wyjąć je z folii i przechowywać w lodówce.
Podawać do pieczywa lub po przygotowaniu na ciepło jako mięso obiadowe na przykład z sosem śmietanowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.