piątek, 25 maja 2018

Pierogi z serem i borówkami

Pierogi, pierogi, kto ich nie lubi.
Dziś mam przepis na pierogi z serem i borówkami.
Ciasto jest mięciutkie i fajnie się z nim pracuje.
A farsz dodajemy jaki nam się wymarzy.
Dziś pierogi na słodko a niebawem przepis na ruskie ale z prażoną cebulką.


ciasto :
190 ml gorącej wody
2/3 łyżeczka soli
3 łyżki oleju

nadzienie :
600 g półtłustego twarogu
1,5 szk borówek amerykańskich ( dałam mrożone )
4 łyżki manny błyskawicznej ( suchej )
cukier do smaku

Mąkę przesiać do miski razem z solą.
Do wody wlać olej i potem wodę wlewać do mąki i mieszać najlepiej widelcem.
Gdy składniki się połączą wyrobić ciasto.
Zostawić je w misce i zakryć drugą miską.
Ciasto zostawić na pół godziny by odpoczęło.

Gdy ciasto odpoczywa wymieszać twaróg z manną, cukrem do smaku i borówkami.
Potem wałkować ciasto na cienkie placki, nakładać porcje nadzienia i zlepiać pierogi.
Gotowe pierogi zabezpieczyć przez wysychaniem ściereczką.
Pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia i wyjmować łyżką cedzakową.
Pierogi podawać same lub polane słodką śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...