czwartek, 7 listopada 2013

Migdałowe serduszkowe ciasteczka

                            Ostatnio piekłam ciasteczka guziki, które chłopaki zjedli ekspresowo i zażyczyli sobie kolejnej porcji. Upiekłam więc dziś migdałowe. też równie smaczne jak poprzednie. Swoją drogą to fajnie się ciasteczka robi, zwłaszcza gdy nikt się nie kręci po kuchni.


rozwiń i czytaj przepis :
500 g mąki pszennej typ 500
100 g cukru trzcinowego dry demerara
2 jajka
2 szczypty soli
2 łyżki naturalnego jogurtu
250 g margaryny Kasia
16 g cukru waniliowego
4 łyżki tartych migdałów ( czubate )
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski robota wsypać wszystkie suche składniki, dodać pokrojoną margarynę, jogurt i wbić jajka.
Za pomocą noży do siekania połączyć składniki.
Wyjąć ciasto z miski, szybko zagnieść ciasto.
Włożyć je do woreczka foliowego ( spożywczego ) i włożyć do lodówki do schłodzenia ( ja schowałam na całą noc ).
Gdy ciasto się schłodzi, dzielić je na porcje, wałkować na nie za grube placki podsypując mąką.
Foremkami w kształcie koła i serca wycinać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone wystudzić na kratce i przełożyć do pojemnika na ciasteczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.