środa, 6 listopada 2013

Skrzydełka czyli odlotowe danie


rozwiń i czytaj przepis :

  • 400 g ryżu w saszetkach
  • ( do ugotowania ryżu woda, sól, barwnik spożywczy niebieski i żółty )
  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 młoda cukinia
  • 250 g pieczarek
  • 1 szk wody
  • 1 szk sosu chili tajskiego słodko pikantnego
  • 2 szczypty mix chili
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie z barwnikami spożywczymi. Wyjąć z woreczków, wsypać do garnka, przykryć i zostawić. Od czasu do czasu przemieszać widelcem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. wrzucić umyte i pocięte skrzydełka i podsmażyć na rumiano. Wszystkie warzywa i pieczarki pokroić w kostkę. dodać do skrzydełek i chwilkę przesmażyć. Wlać wodę, sos chili i dodać wszystkie przyprawy. Patelnie przykryć i dusić wszystko do miękkości. Na koniec mąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić powstały sos. Zagotować, w miarę konieczności jeszcze doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym ryżem.

3 komentarze:

  1. hahaha zielony ryż :D jak od razu fajnie kolorowo na talerzu <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami barwie ryż właśnie dla kolorów a i danie apetyczniejsze :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.