składniki :
4 udka z kurczaka
1 szk pokrojonej w kostkę młodej kapusty
1/2 szk posiekanego szczypiorku
1 szk pokrojonej w kostkę cukinii
1/2 szk pokrojonej w grubsze paski cebuli
1/2 pokrojonej w grubszą kostkę papryki czerwonej i żółtej
3 łodygi posiekanego selera naciowego
1 pokrojona w plastry marchewka
1/2 sosu tajskiego słodko pikantnego
1/3 szk wody
pieprz kolorowy do smaku
sól do smaku
mix chili Birds Eye
przyprawa ognisty smok
4 łyżki oleju
sposób przygotowania :
Udka umyć i osuszyć.
Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na niej udka i podsmażyć.
Gdy się zarumienią dodać wszystkie przygotowane warzywa i chwilkę smażyć od czasu do czasu mieszając.
Następnie podlać wszystko wodą i sosem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 25-30 minut.
W razie potrzeby doprawić.
Udka w warzywach można podać np. z ryżem ugotowanym na sypko.
Udka umyć i osuszyć.
Na patelni rozgrzać olej, ułożyć na niej udka i podsmażyć.
Gdy się zarumienią dodać wszystkie przygotowane warzywa i chwilkę smażyć od czasu do czasu mieszając.
Następnie podlać wszystko wodą i sosem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu około 25-30 minut.
W razie potrzeby doprawić.
Udka w warzywach można podać np. z ryżem ugotowanym na sypko.
Super !!! lubię takie ostrości :-)
OdpowiedzUsuńOj paliło jak ch......... :)
UsuńJak juz bedziesz jechać to zabierz takie udko pod pachę :) .Ty zajmiesz sie fasolka , a ja kurczakiem :)
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy :)
UsuńNo nie!! kobieta mnie dobije normalnie - znowu jest w kuchni :) mniamam
OdpowiedzUsuń