Dzisiaj na dworze straszny upał. Dlaczego nie wykorzystać maszyny do lodów, która stoi w szafce i czeka na użycie jej ? Więc maszyna poszła w ruch i produkcja lodów na całego. Tym razem lody jogurtowo czekoladowe.
składniki :
1 jogurt naturalny ( 350 g )
3 łyżki cukru
1 szk mleka ( 3,2% )
200 g masy krówkowej czekoladowej
2 żółtka
sos czekoladowy
wiórki czekoladowe
sposób przygotowania :
Miskę do lodów włożyć do zamrażarki na minimum 12 godzin.
Masę lekko rozgrzać w kąpieli wodnej, dolać do niej mleko i dokładnie zmiksować blenderem.
Jajka sparzyć, białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą białą masę.
Dodać jogurt i wymieszać, następnie wlać mleko z masą krówkową.
Chwilę ubijać na najwyższych obrotach.
Z Zamrażarki wyjąć miskę, wlać masę lodową, zamknąć pokrywę.
Maszynę włączyć na 30 minut.
Po tym czasie lody przełożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażarki na 40-50 minut, w zależności od tego jak mocno zmrożone lody chcemy uzyskać.
Gdy lody będą gotowe napełnić nimi pucharki, polać sosem czekoladowy i posypać wiórkami czekoladowymi.
na taką pogodę jak dzisiaj idealne :)
OdpowiedzUsuńCudownie zachęcające;)
OdpowiedzUsuńSuper- muszę sobie sprawić taką mszynke:)