Miałam w lodówce kilka szparagów bez główek, bo je wykorzystałam do sałatki. I tak myślałam co by tu z nich zrobić. Zmieliłam je i dodałam do kotletów mielonych. Wyszły ciekawe w smaku z lekką szparagową nutką. Do tego były ziemniaczki i surówka z młodej kapusty.
składniki :
600 g łopatki wieprzowej
kilka szparagów ( użyłam bez główek )
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
2 jajka
5 łyżek bułki tartej
100 ml wody
Do smaku :
sól
pieprz kolorowy
mix chili Scotch Bonnet
Dodatkowo :
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sposób przygotowania :
Mięso umyć, pokroić i zmielić maszynką do mięsa.
Cebulę, czosnek i szparagi obrać, opłukać i również zmielić po czym zmielić też natkę pietruszki.
Do tych składników wbić jajka, dodać bułkę tartą, wodę oraz przyprawy do smaku i wyrobić masę.
Z masy mięsnej formować kulki i wrzucić je do naczynia z bułką tartą.
Na patelni rozgrzać olej, panierować, formować podłużne lub okrągłe kotlety i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać np. z ziemniakami i surówką.
dzięki Dusiu.
OdpowiedzUsuń