Coś do chleba z indyka, pieczarek i papryki. Czyli zapiekane piersi, idealne na co dzień ale i na specjalne okazje.
składniki :
1 kg piersi z indyka
300 g pieczarek
1 czerwona papryka
150 g żółtego sera
100 g masła
sól do smaku
pieprz do smaku
pieprz cayenne do smaku
sposób przygotowania :
Piersi rozcinamy na płaty.
Pieczarki kroimy na kawałki, paprykę po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w kostkę.
Blaszkę keksową smarujemy masłem.
Na dno układamy 1/3 mięsa, na to kładziemy 1/2 pieczarek i posypujemy 1/2 papryki.
Oprószamy wszystko solą, pieprzem i pieprzem cayenne.
Następnie znów układamy mięso, dodajemy pieczarki i paprykę i znowu oprószamy przyprawami.
Na wierzch posypujemy startym żółtym serem a na sam wierzch ścieramy masło.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 35-40 minut.
Pieczeń podajemy do pieczywa na zimno.
bardzo ładnie to wygląda)))
OdpowiedzUsuńale apetyczne:)
OdpowiedzUsuń