Dziś zrobiłam delikatny krem cukiniowo marchewkowy. Z dodatkiem świeżego koperku w sam raz na dzisiejszy pochmurny dzień.
składniki :
1 średnia cukinia
3 średnie marchewki
1/2 cebuli
1 bulionu drobiowo warzywnego
1 łyżka masła
sól do smaku
pieprz do smaku
mix chili Scoth Bonet do smaku
odrobina posiekanego koperku do dekoracji
sposób przygotowania :
Marchewki obrać, umyć i pokroić w grubsze plasterki.
Cukinię umyć i pokroić w grubą kostkę.
Cebulę obrać, opłukać i również pokroić w kostkę.
W garnku roztopić masło, wrzucić pokrojoną marchewkę i smażyć około 5 minut.
Następnie dodać cebulę i smażyć minutę.
Potem dodać pokrojoną cukinię i dalej smażyć około 3 minut.
Po tym czasie wlać bulion dodać przyprawy i dusić na małym ogniu do miękkości.
Gdy warzywa będą miękkie, spróbować i ewentualnie doprawić.
Całość zmiksować blenderem na gładki krem.
Gotową zupę po nalaniu na talerze posypać koperkiem.
Podoba mi się, wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń