Surówki można robić na wiele sposobów. Moja na dziś to surówka z kapusty pekińskiej z nutką migdałów, pestek dyni i słonecznika.
składniki :
1/2 kapusty pekińskiej
1 czerwona papryka
150 g pora
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki prażonego słonecznika
3 łyżki płatków migdałowych
Dresing :
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka piri piri
3 szczypty pieprzu
2 łyżki octu ryżowego
7 łyżek oleju ryżowego
sposób przygotowania :
Wszystkie składniki na dresing umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut.
Kapustę poszatkować, paprykę po usunięciu gniazda nasiennego i por pokroić w kostkę i dodać do kapusty.
Następnie wsypać pestki dyni, słonecznika i płatki migdałowe.
Na koniec wlać dresing i wymieszać surówkę.
Odstawić ja na 5 minut do przegryzienia się smaków.
migdałowy akcent to świetny pomysł
OdpowiedzUsuń