To ciasto robiłam w tamtym roku, ale jak pisałam będą pojawiać się tutaj przepisy sprzed założenia bloga. A ten przepis taki właśnie jest. Ciasto warte zrobienia tym bardziej, że mamy teraz masę borówek.
Ciasto :
3 duże jajka
100 ml białego wina ( użyłam Carlo Rossi )
1,5 szk mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g Margaryny Kasia
3/4 szk cukru
1 cukier waniliowy
Masa :
350 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2 szt śmietan fix
2 cukry waniliowe
Dodatkowo :
400 g borówki amerykańskiej
1 brzoskwinia
Miękką Kasię utrzeć, dodać oba cukry i dalej ucierać.
Dodawać po jednym jajku.
Gdy margaryna dobrze połączy się z jajkami dodać wino oraz mąkę i proszek do pieczenia oraz kakao.
Dokładnie wyrobić ciasto.
Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
Piec 30 minut w 170 stopniach.
Ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić z wymieszanymi ze śmietan fixami i cukrami waniliowymi.
Ubijać aż śmietana nabierze odpowiedniej konsystencji.
Dodać serek i na wolnych obrotach wszystko połączyć.
Na jeden placek wyłożyć 3/4 masy, na niej ułożyć borówki.
Przykryć drugim plackiem, który należy pokryć resztą masy.
Górę i dół ciasta udekorować borówkami i półplasterkami brzoskwini.
Uwielbiam ciasta z taką ilością owoców i kremem:) musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj tak, jest pyszne.
Usuńto ciasto wyglada pieknie!:) i jestem pewna, ze rownie dobrze smakuje!
OdpowiedzUsuńEwuś a co powoduje wino w cieście, bo pierwszy raz się spotykam z takim przepisem na ciasto.Słyszałam że dają oranżadę lub coś musującego też do ciast by było puszyste.
OdpowiedzUsuńRóżyczko szczerze mówiąc winko nie wnosi nic szczególnego do ciasta. Chciałam się przekonać czy jest jakaś różnica np. w smaku czy puszystości po dodaniu winka, ale nie ma żadnej.
UsuńMoi znajomi bardzo chwalą twoje przepisy i ja również-pozdrawiam Ewuś.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że znajomi i Ty chwalicie moje przepisy. I dziękuję, że mnie tutaj odwiedzasz.
UsuńPozdrawiam.