I kolejna propozycja przemycenia kalafiora dzieciom. Tym razem w kotletach mielonych.
500 g mięsa wieprzowego
250 g kalafiora
1 cebula
2 ząbki czosnku
1,5 bułki pszennej ( 150 g )
1 szk mleka
2 jajka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
Kalafiora ugotować na półmiękko w osolonej wodzie.
Odcedzić i zostawić do wystygnięcia.
Bułkę namoczyć w mleku a potem odcisnąć.
Mięso opłukać i zmielić maszynka do mięsa.
Cebulę i czosnek obrać i również zmielić, po czym zmielić też kalafior oraz odciśniętą bułkę.
Do zmielonych składników wbić jajka, dodać przyprawy i wyrobić masę.
Formować okrągłe kotlety i smażyć na oleju na złoty kolor.
Kotlety można panierować w bułce tartej, ale nie ma potrzeby.
Znakomity pomysł Ewcia...wyglądają przepysznie:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję Dorotko :)
Usuń