Strony

środa, 8 sierpnia 2012

Faszerowane pieczarki

                       Moim zdaniem do faszerowania nadają się pieczarki bardziej rozwinięte i duże. Są one ciemniejsze ale mają więcej aromatu i smaku.


25 pieczarek ( dużych i mocno rozwiniętych )
1 czerwona papryka
1 duża cebula
200 g wędzonego boczku
300 g żółtego sera ( np. gouda )
3 łyżki masła
sól do smaku
pieprz do smaku
mix chili jalapeno do smaku
przyprawa ognisty smok do smaku

Pieczarki oczyścić, usunąć ogonki i wyskrobać blaszki.
Paprykę pozbawić gniazda nasiennego a cebule obrać.
Opłukać cebule i paprykę i pokroić w kostkę razem z boczkiem.
Ogonki pieczarek również pokroić w kostkę.
Na patelni roztopić masło, wrzucić wszystkie pokrojone składniki oraz blaszki pieczarek i podsmażyć.
W trakcie smażenia doprawić do smaku solą, pieprzem, mixem chili i wymieszać.
Tak przygotowany farsz zostawić do przestygnięcia.
Przygotowane pieczarki ułożyć na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia.
Każdą z nich napełnić farszem.
Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nim nadziane pieczarki.
Następnie oprószyć przyprawą ognisty smok.
Blachę z pieczarkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 23 minut.
Podawać gorące, można polać ketchupem.

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.