Mielone wcale nie muszą być tylko tradycyjne. Można je urozmaicać i te takie właśnie są.
300 g mięsa wieprzowego ( łopatki )
1 sucha kajzerka
1 duże jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/3 puszki kukurydzy
4 suszone pomidory ( w oliwie )
sól do smaku
pieprz do smaku
1 szk mleka
olej do smażenia
bułka tarta do obtaczania
Cebulę i czosnek obierz i umyj.
Kukurydzę odsącz z zalewy, pomidory odsącz z oleju i drobno pokrój w kosteczkę.
Bułkę namocz w mleku a gdy nasiąknie odciśnij z nadmiaru mleka.
W maszynce do mięsa zmiel mięso, cebulę ( możesz ja pokroić w kostkę i nie mielić ), czosnek i bułkę i wyłóż później do miski.
Dodaj kukurydzę i pomidory oraz jajko i przyprawy i wyrób masę.
Na patelni rozgrzej olej.
Formuj kotlety ( u mnie dziś owalne ), panieruj w bułce tartej i smaż z obu stron na rumiano.
Podawaj np. z ziemniakami i fasolką szparagową lub dowolną surówką.
Fajny pomysł, podobają mi się mielone z kukurydzą i suszonymi pomidorami :)
OdpowiedzUsuń