Strony

piątek, 10 sierpnia 2012

Schabowe niespodzianki

                           Schabowe nie muszą być nudne. Mogą być smaczne i kolorowe takie jak np. te.

Przepis bierze udział w konkursie


LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY


400 g schabu bez kości ( z tłuszczykiem )
1/2 średniej cukinii
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula
2 duże pieczarki
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa ognisty smok do smaku
3 jajka
sól
pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Schab umyć, osuszyć i pokroić na 3 kotlety.
Każdy rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju.
Cukinię, pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę i wrzucić wszystkie składniki na patelnię.
Smażyć aż składniki puszczą sok.
Doprawić do smaku i zostawić do wystygnięcia.
Zimny farsz podzielić na trzy części.
Kotlety rozłożyć, na połową każdego nałożyć po porcji farszu, nałożyć drugą część schabu na farsz, lekko docisnąć.
Jajka rozbełtać dodając sól i pieprz, bułkę tartą wysypać na spory talerz lub miskę.
Każdy pakunek schabowy obtoczyć w bułce tartej, następnie zanurzyć w jajku aby całość była pokryta jajkiem i na koniec ponownie opanierować w bułce tartej.
Na drugiej patelni rozgrzać taką ilość oleju aby kotlety były zakryte prawie do połowy.
Przygotowane kotlety smażyć na złoty kolor z obu stron.
Podawać z dowolnymi dodatkami: np. ziemniakami i surówką.

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.