Strony

niedziela, 23 września 2012

Czekoladowe naleśniki z serem

                                 Na blogu Magdy http://takietampichcenie.blogspot.com/ zaciekawiły mnie naleśniki z dodaniem budyniu do ciasta. Bardzo często smażę naleśniki, ale nie pomyślałabym aby dodać budyń. Pomysł Magdy wykorzystany a naleśniki wyszły smaczne.


  • Ser :
  • 350 g twarogu
  • 1/2 szk gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szk rodzynek
  • Naleśniki :
  • 2 szk mąki pszennej
  • 2 szk mleka
  • 1/2 szk oranżady
  • 2 budynie czekoladowe z cukrem
  • 2 jajka
  • 1/4 szk oleju
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wlać mleko i oranżadę. Wsypać mąkę i wbić jajka i za pomocą miksera ubić gładkie ciasto. Następnie dodać budynie w proszku i dalej miksować. Na koniec wlać olej i wymieszać ciasto. Na nagrzaną patelnię najlepiej do naleśników z niskim bokiem smażyć naleśniki wylewając łyżką wazową porcję ciasta i rozlewając je po powierzchni patelni. Gdy jedna strona się podsmaży przewrócić naleśnik na drugą stronę i chwilkę smażyć. Każdy usmażony naleśnik wykładać na talerz. W drugiej misce umieścić twaróg i za pomocą widelca rozgnieść go. Dodać cukier i śmietanę i za pomocą miksera zmiksować ser, po czym dodać rodzynki i wymieszać ale już łyżką. Na każdy naleśnik nakładać porcję masy serowej i składać naleśniki według własnego gustu ( rulony, rożki czy koperty ).

12 komentarzy:

  1. Z chęcią bym takie schrupała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To smacznego :)
      Szkoda, że przez monitor nie można bo bym Cię chętnie poczęstowała :)

      Usuń
  2. Wspaniałe. :) Uwielbiam takie naleśniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba nie ma osoby, która nie lubiła by naleśników ?

      Usuń
  3. Twoje są tak kuszące że chyba napiekę na kolacje;)) Pozdrawiam Ewciu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale to dzięki twojemu pomysłowi, dziękuję Madziu:)

      Usuń
  4. naleśniki moje ukochane... porywam od razu dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekoladowe naleśniki to coś cudownego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.