Bardzo lubimy jajka sadzone z ziemniakami i maślanką lub kefirem. Tym razem zrobiłam je trochę inaczej, bo na boczku i w krążku papryki. Jajka prezentują się fajnie a i lepiej smakują.
4 jajka
4 krążki czerwonej papryki
3 łyżki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
1 dymka ze szczypiorem
sól do smaku
4-5 łyżek oleju do smażenia
Dymkę posiekać.
Na patelni rozgrzać olej a następnie ułożyć krążki papryki.
Chwilę je smażyć po czym obrócić na drugą stronę.
W każdy krążek włożyć podzielony na 4 porcje pokrojony boczek.
Smażyć aż się lekko zarumieni.
Następnie na boczek wybić po jednym jajku, posypać posiekaną dymka i posolić ( można też dodać pieprz ).
Pokrywką zakryć patelnie, zmniejszyć ogień i smażyć jajka do ścięcia się białek.
Takie jajka podawać np. z ziemniakami, surówką z kapusty i maślanką.
Pysznie wyglądają, papryka dodaje koloru i dodatkowo można ją schrupać, ja robię jajka w foremkach serduszkowych(znalazłam w lidlu), bardzo ładnie wychodzą, a Twój sposób jutro wypróbuję na śniadanko:)
OdpowiedzUsuń