Strony

niedziela, 25 listopada 2012

Pierogi na ostro

                           A to coś dla wielbicieli pierogów i ostrych smaków. Pierogi z ostrym i nietypowym farszem. Pierożki wyszły super smaczne, polecam wypróbować.

  • Ciasto:
  • 250 g mąki + mąka do podsypywania
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 1 szklanki gorącej wody
  • Farsz:
  • 150 g kiełbasy podlaskiej
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 5 czerwonych ostrych papryczek nadziewanych serkiem
  • 2 łyżki kiełków z rzodkiewki
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • sól do smaku
  • 1/5 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego
  • Dodatkowo :
  • osolona woda do gotowania pierogów
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć bez tłuszczu, bo się wytopi z boczku. Dodać cebule i dalej smażyć aż cebulka będzie miękka. Połowę podsmażonych składników przełożyć do miski a drugą zostawić do okraszenia pierogów.

Ziemniaki zmielić i dodać do miski, kiełki posiekać a papryczki pokroić w kostkę i także dodać do miski. Farsz doprawić do smaku i wymieszać. Z farszu robić kulki ( mi wyszło 16 szt ). Nastawić garnek z wodą na ogień i zagotować, potem posolić i ponownie zagotować. Do drugiej miski wsypać mąkę oraz sól, wlać gorącą wodę i wyrobić ciasto na pierogi.

Na stolnicy lub blacie rozwałkować ciasto, wycinać kółka ( u mnie spory kubek i wyszło 16 sztuk ). Krążek ciasta położyć na dłoni, na środek położyć kulkę farszu i dokładnie zlepić pierogi. Każdy pieróg układać na ściereczce a potem zakryć aby pierogi nie wyschły.

Do gotującej się wody delikatnie wkładać pierogi ( jeśli mamy duży garnek to na raz, jeśli mniejszy to partiami ). Po włożeniu pierogów do wrzątku delikatnie przemieszać. Pierogi gotować około 5 minut od wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Gotowe pierogi wyłożyć na talerze, okrasić skwarkami i można dodatkowo posypać kiełkami.

6 komentarzy:

  1. Widać nie dokładnie rzuciłam okiem na twoje archiwum, przepraszam Cię bardzo. No pewnie , że się nie obrażę :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie masz za co przepraszać. Cieszę się, że rozumiesz.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. uwielbiam pierogi, a Twoje wglądają tak pięknie kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Gosiu, przyznam że z tak kombinowanym farszem ro biłam pierwszy raz. Wyszły pyszne :)

      Usuń
  3. Zapraszam Ewuniu do zabawy
    http://gotuj-sam.blogspot.com/p/inne.html
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ninko kochana dziękuję za zaproszenie do zabawy. Brałam już udział i mam nadzieję, że się nie obrazisz jak już nie pociągnę tego dalej :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.