- 450 g jabłek ( po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego )
- 4 łyżki konfitury z żurawiny
- 6 łyżek cukru
- 100 ml wody
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelnię
przełożyć starte jabłka, wlać wodę i dusić 10 minut. Następnie dodać
cukier i dusić kolejne 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po upływie
tego czasu dodać żurawinę i nadal dusić 10 minut. Gotową konfiturą
napełnić małe słoiczki ( u mnie wyszły 3 ) i szczelnie zakręcić
zakrętkami. Słoiczki można zapasteryzować jeżeli chcemy je dłużej
przechowywać. Konfitura dobrze smakuje do ciast lub racuchów.
Ewo,
OdpowiedzUsuńjabłka z żurawiną to pyszny duet.
Ciasta będą wspaniałe.
Amber mam taką nadzieję, że ciasta będą wspaniałe.
UsuńPozdrawiam :)
Hej:-)
OdpowiedzUsuńNie probowalam jeszcze jablek z zurawina,ale musi byc to cos naprawde dobrego.W Szwecji zurawina jest bardzo popularna i doceniana.Rosnie w wielu miejscach,nawet blisko mojego domu.Podmokly teren sprzyja a najlepiej ja zbierac,gdy juz jest po pierwszych przymrozkach.
-Usciski-Halinka-
w moich regionach żurawiny mało jest, a takiej świeżej to nie mam możliwości zbierania. Zazdroszczę Ci, że masz do niej dostęp. A pyszna jest suszona i w ogóle dobra na drogi moczowe.
OdpowiedzUsuń