Strony

piątek, 18 stycznia 2013

Deser kaszkowo herbatnikowy

                       Z kaszą manną można kombinować na różne sposoby. Przeważnie są to desery i to jest właśnie deser. Kasza manna, herbatniki i mamy super fajny deserek. Można go jeść na ciepło ale równie dobrze smakuje na zimno.

  • Masa pierwsza :
  • 1 szk mleka 3,2%
  • 1 czubata łyżeczka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki kaszy manny
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
  • Masa druga :
  • 1,5 szk mleka 3,2%
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki kaszy manny
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
  • odrobina żółtego barwnika spożywczego
  • Dodatkowo :
  • 150 g herbatników typu petitki
  • czekolada mleczna do dekoracji
  • biała posypka do ciast do dekoracji
 PRZYGOTOWANIE:
Herbatniki zmiksować np. w rozdrabniaczu. Do rondelka wlać mleko, dodać masło, barwnik i cukier i zagotować. Następnie wsypać kaszę i ciągle mieszając aby nie powstały grudki gotować około 2 minuty. Na dno 4 szklaneczek wsypać po łyżce zmiksowanych herbatników a na nie wyłożyć po równej porcji kaszy manny. Na kaszę wysypać znowu ciastka. Rondelek umyć i ponownie wlać mleko, dodać cukier, oba barwniki i masło i znowu zagotować. Ponownie wsypać kaszę i energicznie mieszając gotować około 2 minuty. Gorącą kaszę rozdzielić do szklaneczek, posypać środek odrobiną ciastek po czym posypać czekoladą i posypką. deser spożywać po schłodzeniu.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.