Strony

piątek, 25 stycznia 2013

Filet z kurczka w potrawce z ryżem

                        A to kolejna kombinacja z filetem z kurczaka. Do tego ryż i mamy super obiadek. Moje chłopaki mogli by takie dania jeść codziennie.

  • 2 saszetki ryżu parabolicznego ( po 100 g )
  • ( woda, sól, kurkuma do ugotowania ryżu )
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 pieczarek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 łyżki posiekanego koperku ( użyłam mrożonego )
  • 500 ml bulionu drobiowo warzywnego
  • ok. 100 ml marynaty teryjaki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • kilka łyżek oleju ryżowego do smażenia\
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml wody do rozrobienia mąki
Pieczarki, paprykę i cebulę po obraniu i umyciu pokroić w paski a czosnek przecisnąć przez praskę. Filety umyć i pokroić w paski, wrzucić i zalać marynatą i zostawić na około 10 minut. W garnku zagotować wodę na ryż, posolić i dodać kurkumę i ponownie zagotować. Włożyć saszetki ryżu i gotować zgodnie z informacja na opakowaniu. Gdy się ugotuje odcedzić go, rozciąć woreczki i wsypać ryż z powrotem do garnka po czym zakryć pokrywką i zostawić w ciepłym miejscu. Patelnię mocno rozgrzać, wlać olej i chwilkę jeszcze podgrzać. Pokrojone filety wrzucić razem z marynatą na patelnię i smażyć do momentu ścięcia się mięsa. Następnie dodać przygotowane warzywa oraz koper i chwilę smażyć co jakiś czas mieszając. Wszystko podlać bulionem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem 5-6 minut. Kukurydzę i fasolę odsączyć ( fasolę wypłukać ) i dorzucić do potrawki i dusić do zagotowania. Wodę rozrobić z mąką i zagęścić sos, zagotować. Gdy zajdzie konieczność jeszcze doprawić. Na talerz kłaść ugotowany ryż ( ja użyłam małych kieliszków ) a obok nałożyć potrawkę.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.