Strony

poniedziałek, 11 marca 2013

Bułki ze szpinakiem i cebulką prażoną

                    Uwielbiam piec bułki. Od jakiegoś czasu polubiłam też zakwas. I te bułki są właśnie na zakwasie. A dodałam do tych bułek szpinak i prażoną cebulkę. To nie pierwsze i ostatnie wariacje na temat bułek. Bo przecież domowe pieczywo jest najlepsze, więc zachęcam do własnych wypieków.

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szk prażonej cebulki
  • 2 garście szpinaku
 Szpinak umyć i osuszyć a potem posiekać. Do miski wlać zakwas, dodać wodę i wymieszać. Mąkę zmieszać z solą i cukrem, wsypać do zakwasu, dodać olej oraz szpinak i cebulkę. Wyrobić ciasto i zakryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto jest bez drożdży więc zajmie to więcej czasu. Po podwojeniu objętości ponownie wyrobić ciasto. Dłonie zwilżyć olejem, z ciasta odrywać kawałki i formować bułki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i znowu zostawić do wyrośnięcia. Bułki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Gotowe wystudzić na kratce.

5 komentarzy:

  1. Ale fantastyczny pomysł z dodaniem szpinaku do bułek :) Oryginalnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję.
      A ze szpinakiem faktycznie to był strzał w 10 :)

      Usuń
  2. Aż mi ślinka pociekła, pychota ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł, musi być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.