Strony

środa, 27 marca 2013

Konfitura grejpfrutowo jabłkowa

                  A teraz coś z nietypowego połączenia owoców zamkniętych w słoiku. Jest to konfitura, która świetnie nadaje się do mazurków ale także do innych ciast a nawet do pieczywa lub racuchów.

  • 1 czerwony grejpfrut
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka domowej skórki pomarańczowej
  • 1/2 szk białego cukru
  • 1 łyżka agrestowej galaretki
PRZYGOTOWANIE:
Grejpfrut i jabłka umyć i obrać. Z grejpfruta usunąć wszystkie białe części i pokroić go w kostkę. Na patelnie wrzucić kawałki grejpfruta razem z wytworzonym sokiem i bez przykrycia dusić około 4-5 minut. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do grejpfruta i dalej smażyć około 5 minut. Następnie dodać domową skórkę pomarańczową i cukier i dusić kolejne 5 minut. Na koniec wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Gorącą konfiturą napełnić słoiczek i od razu zamknąć. Bez pasteryzacji taką konfiturę można przechowywać do trzech tygodni. Jeżeli chcemy przechowywać dłużej słoik należy zapasteryzować. Konfitura dobrze smakuje z bułką posmarowaną masłem lub do racuchów..


4 komentarze:

  1. starznie mnie ciekawi jak smakuje taka konfitura:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta konfitura z racji obecności grejpfruta ma lekko gorzki posmak. Ale jeśli ktoś lubi te owoce to i konfitura Mu zasmakuje :)

      Usuń
  2. Ja już robiłam cytrynową :) A Twoja kombinacja smaków brzmi niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja cytrynową też robiłam a także dżem marchewkowy. A to połączenie też przypadło mi do gustu :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.