Strony

poniedziałek, 25 marca 2013

Pizza z kiełbasą

                      Są pizzerie, w których można zjeść smaczną pizzę. Ale ta domowa jest zawsze najlepsza. I nie musi być nie wiadomo ilu składnikowa. Po prostu domowa najlepsza i już.

  • Ciasto :
  • 450 g mąki pszennej typ 500
  • 20 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml letniej wody
  • Farsz :
  • 300 g kiełbasy tatrzańskiej
  • 1 cebula
  • 1 szk mieszanki chińskiej ( u mnie mrożona )
  • 1 duża garść świeżego szpinaku
  • 250 g żółtego sera
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać wodę i olej i wymieszać. Dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto, po czym zakryć miskę z ciastem ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Szpinak umyć i odwirować z nadmiaru wody w suszarce do sałaty a potem posiekać. Cebulę obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Ser zetrzeć na tarce a kiełbasę w plastry a następnie w paseczki. Wszystkie te składniki wrzucić do miski, dodać mieszankę chińską i przyprawy i wymieszać farsz. Gdy ciasto podwoi swoja objętość jeszcze raz je wyrobić i rozłożyć je na dużej blasze z wyposażenia kuchenki. Na ciasto wyłożyć przygotowany farsz i całość zostawić na jakieś 10 minut aby ciasto lekko podrosło. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po upieczeniu pizzę pokroić na kawałki i można podać z ketchupem lub sosem np. tysiąca wysp.




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.