Strony

czwartek, 25 kwietnia 2013

Kolorowa zupa jarzynowa

                             Zupy jarzynowe gotuję zabielane śmietaną. Są to zupy tradycyjne i bez żadnych wymyślnych kształtów. Ale z tą zupką trochę się pobawiłam i ugotowałam zupę czystą i każde warzywko ma inny kształt. Zupę tę przygotowałam na konkurs " Zakochaj się w kolorach ". Zupa nie zdobyła nagrody, ale jaka była przyjemność jedzenia takiej zbajerowanej zupy.

  • proporcje na dwie osoby :
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 szk różyczek brokuła
  • 3 łyżki posiekanej kapusty pekińskiej
  • 1,5 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1płaska łyżka posiekanego pora
  • 1 płaska łyżka posiekanych liści selera
  • 1 płaska łyżka koperku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 3 plastry wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka prażonej cebulki

 czytaj więcej :
Przystępując do przygotowania zupy najpierw należy zabrać się za warzywa. Ziemniaki obrać, umyć a potem pokroić w plastry i za pomocą foremki w kształcie serduszka powycinać sercowe ziemniaczki. Zalać je zimna wodą aby nie ściemniały. Marchewkę obrać, umyć i ponacinać podłużne rowki a potem marchewkę pokroić w plasterki. W ten sposób uzyskamy kwiatki z marchewki. Z papryki obrać skórkę, umyć paprykę, usunąć gniazdo nasienne i za pomocą okrągłej foremki wycinać małe kółeczka. Do garnka wlać bulion, zagotować go, doprawić solą i pieprzem i wrzucić ziemniaki, por i seler oraz marchewkę i gotować na małym ogniu prawie do miękkości. Potem dodać różyczki brokuła, kukurydzę, kapustę pekińską i koperek i gotować jakieś 3 - 4 minuty. Zupę ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Boczek pokroić w małe paseczki, wrzucić go na patelnię i przesmażyć a potem odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotową zupę nalewać na talerze, na środek nałożyć kopczyk smażonego boczku i posypać prażoną cebulką. Zupę można podać z paluszkami chlebowymi lub zwykłym pieczywem.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.