Strony

środa, 3 kwietnia 2013

Owocowy torcik słoneczko i pierwsze urodziny bloga

                                  Jeszcze nie tak dawno zastanawiałam się nad tym czy założyć bloga czy nie. Myślałam sobie, że to nie dla mnie, że nie dam rady. A tu proszę roczek minął i nawet nie wiem kiedy. Czas tak strasznie szybko leci. Z okazji urodzinek bloga zapraszam na małe co nie co, czyli torcik owocowy.
Smacznego :)


  • Biszkopt :
  • 3 wiejskie jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 szczypty proszku do pieczenia
  • 1/4 szk cukru
  • 1 łyżka oleju
  • Masa :
  • 1 szk śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego
  • Owoce :
  • 2 mandarynki
  • kilka łyżek pestek granatu
  • kilka łyżek borówki amerykańskiej
  • czytaj więcej :
Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek i białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i za pomocą szpatułki wymieszać. Na koniec wlać olej, ponownie delikatnie wymieszać. Masę przelać do formy silikonowej do tarty o średnicy 26 cm i wyrównać powierzchnię. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec biszkopt 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy i wystudzić odwrócony do góry dnem. Ostudzony biszkopt nasączyć dowolnym płynem według naszego uznania ( u mnie była to herbata owocowa ). Masa : Bardzo zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno dodając barwnik. Potem dodać serek mascarpone i wszystko dokładnie połączyć. Wykończenie : Gotową masę śmietanową wyłożyć na biszkopt. Mandarynki umyć, obrać i podzielić na cząstki. Borówki ( ja użyłam rozmrożonych ) rozłożyć na masie śmietanowej. Następnie koliście dookoła ułożyć mandarynki i obłożyć na brzegu okrąg pestkami granatu. Resztę pestek posypać po wierzchu torcika po borówkach. Gotowy torcik schłodzić około 30 minut.

10 komentarzy:

  1. Gratuluję rocznicy bloga. Życzę Ci kolejnych udanych lat spędzonych na blogowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewuniu, gratulacje z okazji pierwszej rocznicy! Życzę Ci jeszcze wielu takich okazji do upieczenia jubileuszowego torcika i mnóstwa wspaniałych pomysłów na pyszne jedzonko! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Edytko. Nawet się nie obejrzysz jak i Ciebie roczek minie :)

      Usuń
  3. Prześliczne to ciacho, takie letnie :)
    Wszystkiego najlepszego i powodzenia w dalszym prowadzeniu bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Gin.
      A ciacho może w końcu przepędzi zimę :)

      Usuń
  4. Gratuluję Ewcia, przegapiłam ale byłam chora i nie zaglądałam.
    Wszystkiego co najsmaczniejsze, dalszego miliona pomysłów i bądź po prostu bądź ;-)
    Buziaki Ewcia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Dorotko.
      Mam nadzieję, że ze zdrówkiem już okey :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.